Spejderhytte på stylter.
Et sted i Aarhus, ligger der idag en spejderhytte af ældre dato (bygget i 1977) som er ved at være nedslidt og måske også for lille til det nuværende aktivitetsniveau. Det ønskes derfor at nedrive den eksisterende spejderhytte og flytte et skur - for at bygge en ny spejderhytte, flyttet lidt i forhold til før. Den nye beliggenheden skal sikre et bedre udeaktivitetsområde, idét størstedelen af spejdernes aktiviteter foregår udendørs. Den nye spejderhytte består i princippet af 3 dele: Et isoleret og opvarmet længehus, et uopvarmet fællesområde og garderobe- og opbevaringsrum, samt en stor terrasse, der via rampe også sikrer adgang til huset, der hæves op over terræn. Længehuset er et langt og relativt smalt hus og fællesrummet med store vinduespartier ligger mod siden af huset med en overdækket “mellemgang” imellem. Taget over denne mellemgang, skal i virkeligheden fungere som én bred tagrende for de to bygninger - og ender i et “vandfald” ude på terrassen. Dertil kommer en mindre bygning, der vil få funktion som depotbygning, brændeskur o.lign.
Den grundlæggende tanke er at bygge hytten med en så vid udstrækning af miljø- og indeklima venlige byggematerialer som muligt. Den bygges således i trækonstruktioner og de fleste af konstruktionerne isoleres med træfiber isolering. Aarhus kommune har lavet et notat om “miljø- og energirigtigt byggeri i Aarhus kommune”, med en række krav og anbefalinger. Kravene til konstruktionernes U-værdier er - i forhold til BR18 - forholdsvist skrappe. Ydervægge skal være på max. 0,10 W/m²K (mod 0,14 W/m²K i BR18 for nybyggeri), mens terrændæk og tage, skal være på 0,08 W/m²K (mod 0,10 W/m²K i BR18 for nybyggeri). Disse ting skal naturligvis kun overholdes i den opvarmede del af hytten. Pga. geometri osv. bliver isoleringen i taget ca. 550 mm ialt, i gennemsnit (U-værdi 0,07 W/m²K) og i bunddækket ca. 480 mm (U-værdi 0,08 W/m²K). Væggene vælges at udføres med 400 mm træ I-stolpe konstruktion og dermed 400 mm træfiberisolering (U-værdi 0,09 W/m²K). Men da dette giver et ret tyk ydervæg ønskede arkitekten kun dette til den ene facade, mens den anden facade og de to gavle isoleres med 300 mm IKO Enertherm ALU PIR isolering, hvilket så giver en U-værdi på 0,08 W/m²K.
Facaderne udføres med træspån, mens der nogle steder udføres insekthotel som “facade”. Her udføres ventileret facade med cementspånplade. Fundament / terrændæk bygges i betonfri konstruktion i træ, idét hytten funderet på skruefundamenter og hæves relativt højt op over terrænnet. Derved er konstruktionerne langt hen ad vejen baseret på naturlige, miljø- og indeklima venlige materialer.
Projektering: September - oktober 2024.
Udførelse: P.t. ukendt.