Facader og tage kan beklædes med alle gængse facade- og tag materialer. På facaderne kan man lave murstensfacader, teglskaller, skærmtegl, pladebaserede facadematerialer, tombak, zink - og selvfølgeligt også træ, såsom Thermowood, Superwood, cedertræ osv. Ligeledes kan tagene beklædes med f.eks. teglsten, tagpap, tagmembran / folie (som f.eks. Protan og Rhepanol), stålplade tage i forskellige varianter osv. Der er alle muligheder.
Hvis man skal tænke på hvilke af disse materialer, der er mest miljøvenlige og baseret på fornybare materialer, er træ som Thermowood nok den umiddelbare vinder. Men der er en mulighed - både til facade og tag - som nok ikke er så kendt. Nemlig kork.
Kork er et materiale, der har en lang række fordele. Det er nok noget nær det mest miljøvenlige facade materiale der findes. Det er lige så miljøvenligt og naturligt som træ og træfiber isolering og deler de samme egenskaber. Kork facadematerialer er nemlig diffusionsåbne og åndbare som træ er og har desuden en isoleringseffekt næsten på linie med træfiber isolering. Kork til facader har en λ-værdi på 0,05 W/mK og isolerer således næsten lige så godt som træfiber isoleringen. Kork er vandafvisende og vedligeholdelsesfrit. Med kork kan også laves en simplere facadekonstruktion, idét facade kork pladerne limes direkte på træfiber vindspærre pladen. Derved bidrager korken også til væggens U-værdi. Økonomisk er løsningen med kork attraktiv sammenlignet med f.eks. Thermowood, idét materialeprisen er mindre og monteringsprisen bør også være mindre, da det samlet set er hurtigere at montere en kork facade end en ventileret træfacade.
Det smarte er således, at man kan lave en meget simpel ydervæg / tag konstruktion: CLT, (træfiber) isolering og kork facade. Det er diffusionsåben, vandtæt, lyddæmpende, enormt miljøvenligt (lige så miljøvenligt som træfiber isolering) og det har i det hele taget mange af de samme egenskaber som træfiber isolering, som dog ikke kan stå som facade i sig selv. Og det er egentligt ganske pænt. Set på afstand kunne det godt i nogle tilfælde ligne granitstens blokke, hvis det er en type korkplader uden mønster. Som det ses i billedserien og brochuren, kan korkpladerne fås både med glat overflade såvel som med forskellige mønstre i overfladen. Til tag og facader vil “linie mønsteret” nok være mest relevant, hvis der ønskes et mønster. Disse linier, kan geometrisk være som linierne i en træfacade, eller de kan være producentens standard “barcode” mønster, hvor linierne er mere tilfældige.
Et eksempel - et hus hvor der er anvendt kork til tag og facade:
Lige når det bliver monteret er det ret mørkebrun, som på dette eksempel. Hvis man ønsker at bevare denne farve, kan man coate det med et produkt som korkproducenten har udviklet og som bevarer korkens gode egenskaber. Hvis man ikke behandler det, bliver det pga. vejrpåvirkning med tiden lysere i farven, som f.eks. dette eksempel eller eksemplet fra træ.dk.
Katalog MD facade, mønstre